Terrorisme plasserer eksperter al-Shabaabs tall rundt 3000, med ytterligere

Terrorisme og ekstremisme Al-Shabaab: Harakat al-Shabaab al-Mujahideen, eller bare al-Shabaab, er en islamistisk opprørskrise som for tiden driver krig i Somalia. Al-Shabaab (som betyr “Ungdom” på arabisk) hevder å ha bånd til al-Qaida, og den tidligere lederen Adan Hashi Ayro kan ha trent med Taliban i Afghanistan. Al-Shabaab støtter en streng tolkning av sharia-loven, som kan omfatte hukommelse, amputasjoner eller stening til døden de som bryter med det som er sett som Guds lov. Mange somaliere, som er tradisjonelt moderate muslimer, er sjokkert av al-Shabaabs handlinger, men noen krever opprørerne med å ha restaurert rekkefølge til de områdene de har under kontroll.

Ifølge kilder så plasserer eksperter al-Shabaabs tall rundt 3000, med ytterligere 2000 allierte skyttere. Hva vil de? Al-Shabaabs uttalte mål er å styrte regjeringen og gjennomføre sharia-loven i det stort sett lovløse Somalia som har blitt revet i krig i nesten to tiår. Gruppen styrer omtrent en tredjedel av landet, inkludert mye av hovedstaden Mogadishu, der en FN-støttet regjering klamrer seg for å kontrollere. Var det ikke for 5.000 afrikanske unions fredsbevarere, ville Somalias regjering allerede blitt drevet ut av hovedstaden. Ugandanene utgjør de fleste av disse troppene.  Leder: Al-Shabaab er delt inn i tre geografiske enheter, som fungerer ganske uavhengig av hverandre. Muktar Ali Roobow (Abu Mansoor), leder av Bay og Bakool-regionene i Sør-Sentral-Somalia, regnes som talsmann for al-Shabaab.

Best services for writing your paper according to Trustpilot

Premium Partner
From $18.00 per page
4,8 / 5
4,80
Writers Experience
4,80
Delivery
4,90
Support
4,70
Price
Recommended Service
From $13.90 per page
4,6 / 5
4,70
Writers Experience
4,70
Delivery
4,60
Support
4,60
Price
From $20.00 per page
4,5 / 5
4,80
Writers Experience
4,50
Delivery
4,40
Support
4,10
Price
* All Partners were chosen among 50+ writing services by our Customer Satisfaction Team

Gruppens tidligere leder Adan Hashi Ayro ble drept av en amerikansk missilstreik i 2008.  Somalia har manglet en effektiv regjering siden 1991, da president Siad Barre ble forstyrret av krigsherrer. Disse ulikke klanene klarte seg ikke så bra og døde landet i tiår med sivil uro, med over et mislykkede forsøk på å etablere en levedyktig regjering. I 2006 ble situasjonen enda mer komplisert med fremveksten av islamistiske opprørere, blant annet al-Shabaab, som tok kontroll over mye av Sør, inkludert hovedstaden Mogadishu. Siden da har den midlertidige regjeringen til den islamistiske presidenten Sheik Ahmed kjempet al-Shabaab for kontroll over Mogadishu og Sør. Det er tegn på at somalier kan vende seg mot al-Shabaabs strenge regel.  Al-Qaida: Al-Qaida begynte som et logistisk nettverk for å støtte muslimer som kjemper mot Sovjetunionen under afghansk krigen; Medlemmene ble rekruttert gjennom hele den islamske verden.

Da sovjettene trakk seg tilbake fra Afghanistan i 1989, spredte organisasjonen, men fortsatte å motsette seg hva dets ledere betraktet korrupte islamske regimer og utenlandske (dvs. amerikanske) tilstedeværelse i islamske land. Basert i Sudan for en periode tidlig på 1990-tallet reiste gruppen til slutt sitt hovedkvarter i Afghanistan (1996) under beskytningen av Taliban-militsen Al-Qaida fusjonerte med en mange andre islamistiske organisasjoner, inkludert Egyptens islamske jihad og den islamske gruppen, og ved flere anledninger erklærte det  krig mot USA. Organisasjonen etablerte leirer for muslimske militanter fra hele verden, trente titusener i  ferdigheter, og det agenter engasjert seg i en rekke terrorangrep, inkludert ødeleggelsen av de amerikanske ambassader i Nairobi, Kenya og Dar es Salaam, Tanzania (1998).

  Sammenligning: Oppførselen til hver av de to gruppene virker imidlertid mer mafia-lignende enn religiøs. De tjener penger gjennom svarte markeder. Den organiserte kriminaliteten gir et ryggrad for terroroperasjoner, noe som gir frykt.  Evne til å yte lønninger til fattige lokalsamfunn lokker folk inn i jihadistiske organisasjoner, da det er begrensede bærekraftige alternativer. En gang i, er mange tilhenger ikke tillatt å forlate. Kilder:  Wikipedia,snl,nyheter